12. јун 2012.

Astronauti NASA pripremaju se za "misiju asteroid" – na dnu okeana


Astronauti NASA pripremaju se za "misiju asteroid" – na dnu okeana


Rover na morskom dnu




















Scene sa njihovih priprema stvarno podsećaju na filmsku adaptaciju klasika Žila Verna “20.000 milja pod morem”, primećuje “Dejli mejl”.


Takozvani “akvanauti”, zaposleni u odeljenju NASA-e “Misije u ekstremnom okruženju” (Extreme Environment Mission Operations), žive 19,5 metara ispod morske površine, u laboratorijskom objektu nazvanom “Akvarijus”.



Vežbe "usidravanja"



















Po danu oni rone, simulirajući buduću misiju na asteroid, za koju se nadležni nadaju da će biti pokrenuta tokom sledeće decenije.

Akvanauti će ispitati tri faze misije “misije asteroid” – kako se “usidriti” na površini (povezati na stativ), kako se kretati okolo i kako je najbolje prikupiti podatke.
Nakon što su u vodi proveli više od mesec dana, tim 15. misije “Akvarijus” se vratio na kopno.

"Akvarijus"






















Nova istraživačka grupa započeće sutra 16. misiju, kojom će komandovati žena - astronaut Doti Metkalf Lindenburger. Ona je letela na jednoj od poslednjih misija u svemir i pomagala je u pripremi “Atlantisa” tokom poslednjeg lansiranja, podsećaju strani mediji.

U njenom timu biće četvoro ljudi, naravno sa opremom za ronjenje umesto astronautskih skafandera, koji će provesti dve nedelje na dnu okeana, u bazi “Akvarijus”, veličine školskog autobusa.

Unutrašnjost laboratorije




























Britanski astronaut Tim Pik, član grupe, smatra da je vodena misija izvrsna priprema za svemirsku operaciju.

- Čak ćemo imati i 50 sekundi kašnjenja u komunikaciji sa kontrolom i porodicama – dodao je on.

Svakodnevno ronjenje kod "Akvarijusa"
















Za razliku od uobičajenog treninga astronauta, koji borave u bazenima radi simulacije bestežinskog stanja i rada u orbiti, osoblje misije “Nemo” omogućava privid dužeg boravka van Zemlje.

Američki predsednik Barak Obama postavio je NASA-i zadatak da sleti na asteroid 2025. godine.

Jedan od "akvanauta" na mostu kod podvodne laboratorije




















Agencija za početak pravi Svemirski lansirni sistem, ogromnu raketu koja će poneti u orbitu tone opreme potrebne za takav poduhvat. Letelica astronauta, “Orion”, uskoro će biti testirana prvi put.

Za razliku od Meseca ili Marsa, na asteroidu će biti malo – ako uopšte – gravitacije, pa će “sidra” biti neophodna da drže ljude i vozila.

Odlazeća posada 15. misije






















Tim NASA-e će provesti pet meseci analizirajući različite koncepte povezivanja, pre nego što ti sistemi budu testirani u oktobru.

Tokom tih preliminarnih testova, naučnici će raditi na dnu okeana i neće boraviti u “Akvarijusu”. To će omogućiti akvanautima da dođu na površinu i po potrebi zamene opremu.

Zašto je važno otići na asteroid

Astronom Stiv Skvajers, koji sutra po drugi put kreće u podvodnu misiju, objašnjava zašto je važno otići na asteroid.
- Neki od asteroida su puni metala, za koje neki ljudi misle da bi se mogli pokupiti. Takođe, treba da naučimo sve što možemo o asteroidima, kako bi bolje razumeli poreklo Solarnog sistema i zaštitili Zemlju od udara – objašnjava Skvajers.
- Asteroidi su i pre pogađali Zemlju. Mali asteroid koji je pogodio našu planetu pre 65 miliona godina izbrisao je dinosauruse, što se opet može dogoditi osim ako mi kao vrsta ne saznamo kako da to sprečimo – kaže on.
Skvajers smatra da nije dovoljno poslati robote na asteroid.
- Ono što robot na Marsu uradi za jedan dan, mi uradimo za oko 30 sekundi – kaže on.

Нема коментара:

Постави коментар