14. јун 2012.

Najnovije: Čovek potekao od primitivne vrsta ajkula

Naučnici su otkrili da je čovek potekao od ribe koja je veoma ličila na ajkulu i koja je svetskim morima plivala pre gotovo 300 miliona godina. Izumrla vrsta ribe "Acanthodes bronni" među prvima se odvojila od ajkula, koje, umesto kostiju, imaju hrskavičavo tkivo, a iz nje se razvio čitav niz vrsta sa čvrstim kostima, počev od riba sa koštanim skeletom, pa sve do čoveka.
Vidite li sličnosti: Naučnici tvrde da postoji veza između razvoja ljudi i ajkula



















Nova studija otkriva da je ova kontroverzna životinja veoma podsećala na ajkulu.

- Zajednički predak svih kičmenjaka sa čeljustima imao je glavu koja po građi podseća na ajkulinu - objašnjava biolog Džon Finareli, jedan od autora studije i profesor Univerzitetskog koledža u Dablinu.
 
- Na osnovu dosadašnjih saznanja o povezanosti najstarijih vrsta ribe, najnoviji rezultati navode na zaključak da su ajkule zadržale te karakteristike, dok su ribe sa koštanim skeletom promenile izgled - kaže Finareli.

Finareli i njegove kolege proučavali su ribu "Acanthodes bronni" iz grupe akantoda ili bodljikavih ajkula, kojoj su pripadale i najstarije životinje kičmenjaci sa čeljustima. Porodica riba sa koštanim skeletom odvojila se od porodice ajkula pre oko 460 miliona godina, a "Acanthodes bronni" živela je za vreme Paleozoika, pre oko 290 miliona godina.

Važno je imati čeljusti

Plakat za film "Ajkula"
Studija je revidirala i saznanja od povezanosti između kičmenjaka sa čeljustima (u koje spadaju ribe, ajkule, ptice, gmizavci i ljudi) i najprimitivnijih pripadnika te grupe placoderma ili oklopnih riba. Naučnici su otkrili da postoji značajna anatomska razlika između placoderma i ostalih kičmenjaka s čeljustima. Revidirana saznanja o povezanosti između različitih vrsta pomoći će naučnicima da detaljnije prouče prelazak riba od onih bez čeljusti (tzv. “okrugloustaša”) do onih sa čeljustima.

Нема коментара:

Постави коментар